Stap 4: maaien en frezen van de groenbemester
In het late voorjaar besproeien we de groenbemester met een tweede dosis micro-organismen en maaien we de plantjes. Dat doen we met een zogenaamde ‘klepelmaaier’. Het verschil met een gewone maaier is dat deze machine de beplanting stuk slaat en niet met messen afsnijdt. Het maaisel halen we na het klepelen niet weg maar we frezen het maaisel door de aarde. Het mengsel van planten en grond komt zo in een fermentatieproces, waardoor er extra voeding in de bodem terecht komt.
Stap 5: uitvoering nieuwe
Hierna is de bodem rijp om de nieuwe beplanting een goede groeistart mee te geven. Daarmee wachten we tot het najaar/winter, omdat de zomer geen goede tijd is voor jonge aanplant. We starten al wel eerder met de inrichting van de groenstroken, zoals de aanleg van paden, verhogingen etcetera.
Veelgestelde vragen bodemverbetering
Waar gaan jullie aan het werk?
In de eerste helft van september 2024 beginnen we op twee stroken, bij Tulpenburgh en Olympus/Marathon (zie tekening hieronder bij nummers 1 en 4). De andere stroken zijn volgend jaar aan de beurt.
Hoe lang duurt het?
Het plantklaar maken van de grond duurt in totaal ruim een jaar. Dat betekent niet dat we in dat jaar steeds aan het werk zijn. De eerste voorbereidende werkzaamheden duren circa 2 weken. Daarna laten we de beplanting (in vaktermen de ‘groenbemester’ genoemd) drie seizoenen groeien en bloeien. In het late voorjaar wordt het gemaaid en zijn er opnieuw werkzaamheden om voor de tweede keer extra voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen. Na de zomer is het klaar voor de beplanting.
Wat merkt de buurt er van?
In september werkt de aannemer met machines op de grasstroken. De meeste werkzaamheden vinden tijdens de eerste twee weken (stap 1, 2 en 3) plaats. We sluiten geen wegen af. Woningen en bedrijven blijven gewoon bereikbaar. De parkeerplaatsen aan de Parkrijklaan grenzend aan de groenstroken zijn tijdens de twee weken dat de aannemer aan het werk is niet beschikbaar. De aannemer zet hier zijn materieel neer. Dit geven wij aan met borden.
Kunnen we op de grasstroken lopen tijdens de werkzaamheden?
Tijdens het werk en opkomen van de planten vragen wij u om niet op de groenstroken te lopen. Dit geven we aan met borden. De speelplaatsjes blijven toegankelijk. Ook zorgen we dat er grasveldjes voor de buurt beschikbaar blijven waar bewoners wel gebruik van kunnen maken. Het hondenuitlaatverbod blijft gewoon van kracht.
Welke compost en voedingsstoffen worden er toegevoegd?
We gebruiken Groencompost en andere belangrijke voedingsstoffen voor planten, zoals mangaan en kalium.
Zijn deze stoffen gevaarlijk voor kinderen of huisdieren?
We gebruiken alleen natuurlijke producten die niet schadelijk zijn voor de gezondheid van mens of dier.
Mest stinkt meestal. Is dat hier ook het geval?
De compost kan inderdaad iets ruiken maar dat is van korte duur.